The Meaning of the Ye Forms in Basse Mandinka (Philologia, 2021)
U ovom radu se analizira semantički sadržaj gramova formiranih oblikom ye u varijanti jezika mandinka koja se govori u Baseu i okolnim selima u naistočnijem delu Gambije. Ove konstrukcije mogu se podeliti u dve grupe: tipovi YE1 i YE2. Kada je reč o varijanti YE1, naš materijal pokazuje da se ta konstrukcija koristi kao sadašnji perfekt (sa rezultativnim, inkluzivnim, iterativnim, iskustvenim, neodređenim i performativnim značenjem), prošlo vreme (svršeno, prosto i trajno), prošli perfekt i budući perfekt. U kondicionalima ova konstrukcija uvodi tri vrste značenja: hipotetičke aktivnosti, kontrafaktuelne ali još uvek moguće akcije i irealne kontrafaktuelne situacije u prošlosti. Kada se izvodi iz nekih glagola primanja, opažanja i osećanja, ova konstrukcija funkcioniše kao simultano- rezultativno, stativno prosto sadašnje i buduće vreme. Takođe se sreće u izrekama gde ima vrednost univerzalnog ili habitualnog prezenta. Kada je reč o YE2 gramu, značenje je uvek modalno. Ova konstrukcija funkcioniše kao kohortativ, imperativ i jusiv. Ona, takođe, može iskazivati realno (sadašnjost-budućnost), ili irealno (prošlost) optativno značenje. Oblik YE2 ima snagu namernog subjunktiva u finalnim zavisnim rečenicama, kojim se izražavaju ciljevi i namere.
Keywords: afrička lingvistika; porodica jezika mande; manding jezici; glagolski sistem; semantika