(untitled) (Philologia, 2021)
U radu se porede rezultati ankete sprovedene među dve grupe ispitanika, izvornih govornika srpskog i izvornih govornika (američke varijante) engleskog jezika, sa ciljem (1) da se stekne uvid u semantičku organizaciju članova kategorije delovi kuće i (2) da se ustanovi koje se to vrste entiteta svrstavaju u ovu kategoriju. Za pokazatelje unutrašnje strukture kategorije korišćene su dve mere: učestalost i redosled navođenja naziva za njene članove. Rezultati pokazuju da ispitanici, generalno uzevši, među delove kuće svrstavaju ne samo (segmentalne i sistemske) delove samog građevinskog objekta, već i elemente pokućstva koje on, shodno svojoj funkciji, tipično sadrži, kao i različite površine/objekte koji se na nekom imanju nalaze izvan njega. Ipak, kao najbolje predstavnike kategorije i srpski i američki ispitanici izdvajaju segmentalne delove građevine, kako strukturne, tako i prostorne.