(untitled) (Philologia, 2021)
„Bit generacija” je termin koji se odnosi na grupu američkih pisaca i pesnika koji su objavljivali radove pedesetih godina XX veka. „Bit” kultura je ujedno bila posledica, kao i vesnik čitavog niza književnih, kulturnih, političkih, društvenih i intelektualnih fenomena koji su se javili 1950-ih godina i postojali, u nešto izmenjenom obliku, do kasnih 1960-ih. Ono što je činilo suštinu pokreta bit generacije jeste jedinstvena reakcija umetnika i pesnika, uprkos tome što su delovali u različitim poljima. jedan od najboljih opisa društvenih stega i restrikcija može se naći u pesmi Gregorija Korza „Brak”. U ovoj pesmi data je satirična vizija ustaljenih struktura konzervativizma i tradicija prisutnih u američkom društvu. Cilj ovog rada je da otkrije efekte rodno specifičnih praksi i normi karakterističnih za Ameriku 1950-ih, kao i uticaj na stvaranje revolta bit generacije protiv tih normi i „činjenica”. Istraživanje je sprovedeno na osnovu teorije roda Džudit Batler, američke teoretičarke feminizma i rodnih studija. Cilj istraživača jeste da pokaže dejstvo konzervativnog, pravovernog američkog društva Korzovog doba, perioda bit generacije, na formiranje muškog roda.