(untitled) (Philologia, 2021)
Ovaj rad se bavi problematikom nerazjašnjene lične traume u priči Džejmsa Džojsa „Evelin”. Cilj je da se utvrdi poreklo psiholoških rana glavne junakinje i istraži njihovo nasleđe u vidu emocionalnih ožiljaka koji nisu zalečeni uprkos prolaznosti vremena. Rad teži da dokaže da Evelin na kraju odbija da započne nov život u inostranstvu zbog svog poriva za samoodržanjem. Ovaj odbrambeni mehanizam je nagoni da ne realizuje svoj plan iseljenja koji bi mogao da izazove stanje bespomoćnosti koje je neraskidivo povezano sa traumom. Stoga, ovo tumačenje Džojsovog teksta se oslanja na psihoanalitičku teoriju i nastoji da pronikne u uzročno-posledičnu vezu između Evelininih ranih trauma i njenog kasnijeg ponašanja.