The Use of the Passive in the British Daily Press: A Sociolinguistic Approach (Philologia, 2021)
Ovaj rad je inspirisan teorijom ,,jezička upotreba uslovljena publikom” (eng. audience design) novozelandskog lingviste Alana Bela. Prema toj teoriji upotreba jezičkih sredstava ne zavisi od društvenog statusa govornika/pisca nego od onih kojima je taj jezik upućen. U skladu sa ovim rad počiva na pretpostavci da ni upotreba određenih gramatičkih konstrukcija – u ovom slučaju upotreba pasivne konstrukcije u jeziku britanske dnevne štampe – neće biti proizvoljna nego će biti uslovljena socioekonomskim profilom čitalačke publike kojoj je taj jezik namenjen. S obzirom na to da se pasiv najčešće smatra odlikom formalnog jezičkog stila, u radu se pretpostavlja da će pasivna konstrukcija biti u najfrekventnijoj upotrebi u novinama čija čitalačka publika pripada najvišim socioekonomskim slojevima. Kako bi testirali ovu hipotezu, u radu je posmatrana frekventnost upotrebe pasivne konstrukcije u primjercima dnevne štampe koji su odabrani na osnovu socioekonomskog statusa njihove čitalačke publike: The Guardian (visokotržišne novine), Daily Mail (srednjetržišne novine) i The Sun (niskotržišne novine).
Keywords: pasiv; frekventnost upotrebe; socioekonomski status; formalnost jezičkog stila; jezička varijacija; čitalačka publika