Istoriografsko–metafikcionalni aspekti pripovedanja Barnsove Istorije sveta (Philologia, 2021)
U radu se preispituje konstituisanje narativnog identiteta subjekta, kako u kontekstu teorijskih postavki Linde Hačion, tako i u okvirima Rikerove dijalektike odnosa identita-ipse i identiteta-idem. Sledeći navedene teorijske pozicije, u radu se dalje razmatra diskurzivna determinisanost Barnsovog (postmodernog) subjekta u romanu Istorija sveta u 10 1⁄2 poglavlja, čije narativno profilisanje, između ostalog, pokreće i pitanje granica postmoderniteta.
Keywords: istoriografska metafikcija; diskurs; subjekt; Sopstvo; temporalitet; narativni identitet