The Mobility of Sexual Identity and the Androgynous Vision in Virginia Woolf’s Orlando (Philologia, 2021)
Suvremeni koncept identiteta obuhvaća fluidne i dinamične odnose između pojedinca i političkog, društvenog i kulturnog okruženja u kojem se on nalazi. Budući da se zbog utjecaja putovanja, nomadizma, dijaspore, kulturne hibridnosti i sličnih društvenih kretanja granice pomiču sve dalje, javljaju se potpuno nove konfiguracije identiteta. Kako se “nova geografija identiteta“ i rod kao jedna od njenih sastavnica uklapaju u androginu viziju u romanu Orlando Virginije Woolf? Mobilnost spolnih identiteta likova iz romana, te kolebanje između dva spola postavljaju zahtjev za preispitivanjem ne samo određenosti spolnih razlika i njihovih međusobnih odnosa, nego i same stvarnosti u kojoj živimo.
Keywords: Virginia Woolf; Orlando; Vlastita soba; identitet; rod; androginija