(untitled) (Philologia, 2021)
U radu se ukazuje na važnost izučavanja odnosa jezika i kulture u nastavi stranog jezika. Na primerima iz više jezika pokazuju se razlike u konceptualizaciji i realizaciji jezičkih kategorija i ukazuje se na međuzavisnost jezičkih jedinica i kulturoloških modela. Kao što postoji čvrsta veza između jedne kulture i jezika, tako postoje i razlike između jezika, odnosno između kultura. Učenje stranog jezika je stoga istovremeno i učenje tih kulturoloških razlika i učenje određenih komunikativnih modela ponašanja. Učenjem jezičkih, kulturoloških i komunikativnih pravila stiče se tzv. interkulturalna kompetencija. Uz odgovarajući pedagoški rad, polaznici kurseva stranog jezika treba da budu praktično osposobljeni za komuniciranje u multilingvalnom i multikulturalnom okruženju.