(untitled) (Philologia, 2021)
Ovaj rad je inspirisan teorijom , jezička upotreba uslovljena publikom” (eng. audience design) novozelandskog lingviste Alana Bela. Prema toj teoriji upotreba jezičkih sredstava ne zavisi od društvenog statusa govornika/pisca nego od onih kojima je taj jezik upućen. U skladu sa ovim rad počiva na pretpostavci da ni upotreba određenih gramatičkih konstrukcija – u ovom slučaju upotreba pasivne konstrukcije u jeziku britanske dnevne štampe – neće biti proizvoljna nego će biti uslovljena socioekonomskim profilom čitalačke publike kojoj je taj jezik namenjen. S obzirom na to da se pasiv najčešće smatra odlikom formalnog jezičkog stila, u radu se pretpostavlja da će pasivna konstrukcija biti u najfrekventnijoj upotrebi u novinama čija čitalačka publika pripada najvišim socioekonomskim slojevima. Kako bi testirali ovu hipotezu, u radu je posmatrana frekventnost upotrebe pasivne konstrukcije u primjercima dnevne štampe koji su odabrani na osnovu socioekonomskog statusa njihove čitalačke publike: The Guardian (visokotržišne novine), Daily Mail (srednjetržišne novine) i The Sun (niskotržišne novine).