(untitled) (Philologia, 2021)
Ovaj rad predstavlja rezultate istraživanja upotrebe pragmatike u korpusu elektronskih poruka studenata koji nisu izvorni govornici engleskog jezika s posebnim osvrtom na zahtjeve. Inicijalni podaci iz studije pokazuju da se neizvorni govornici razlikuju od izvornih govornika engleskog jezika u razini prihvatljivosti (tj. utiska koji pisani sadržaj ostavlja na primatelja) zahtjeva izraženih elektronskim porukama. Podaci, također, pokazuju da se neizvorni govornici razlikuju od izvornih govornika u specifičnim strategijama povezanim sa strukturom i sadržajem upotrjebljenim u njihovim zahtjevima. Dodatni podaci iz ove studije pokazuju da eksplicitne upute mogu pozitivno utjecati na utisak u zahtjevima neizvornih govornika i na dugoročnu upotrebu pragmatike, iako je najveći efekt uočen u odgovarajućoj primjeni engleskih struktura. Rezultati ove studije ukazuju na potrebu za poučavanjem neizvornih govornika engleskog jezika pragmatici koja se koristi u elektronskim porukama i otvaranje mogućnosti pozitivnih rezultata ovog poučavanja.