(untitled) (Philologia, 2021)
Za istraživanje povezanosti između jezika i govora postoje tri teoretska polazišta: dependencijalna hipoteza, hipoteza autonomije i interdependencijalna hipoteza. Usmena komunikacija je i u filogenetskom i u ontogenetskom smislu primarnija od pisane komunikacije. U nemačkom jeziku, kao i u većini jezika, pisana komunikacija je bliža standardizovanoj formi govora nego usmena, što pisanom jeziku u izvesnom smislu daje i samostalnost u postojanju. Sa razvojem tehnike i komunikacione tehnologije (telefon, televizija, radio) usmena komunikacija sve više potiskuje pisanu komunikaciju. Pisana komunikacija se potiskuje usmenom komunikacijom čak i tamo gde je pisana reč bila primarna, npr. kompjuter. Danas tako možemo govoriti o kulturi sekundarne oralizacije. Istraživanje medijalnosti jezika danas je aktuelna tema, i to ne samo u lingvistici, nego i u translatologiji, retorici, teoriji književnosti, antropologiji i psihologiji.