(untitled) (Philologia, 2021)
U radu se analizira roman Izranjanje Margaret Etvud kao autorkin doprinos razumevanju pojma Drugog, sa posebnim naglaskom na njegovu vezu sa kanadskim identitetom i ženskim iskustvom. Istraživanje je prvenstveno fokusirano na psihoanalitičko i filozofsko zaleđe koje se očitava u glavnim temama romana i otkriva u istim tragove Lakanovih, Levinasovih i Hegelovih razmatranja o pojmu Drugog i drugosti, kao i tragove Huserlovog pojma intersubjektivnosti, odnosno dvojnosti sopstva i drugog. Psihoanalitički i filozofski pristup romanu pokazaće da je Etvud predstavila kanadsku divljinu, jedan od glavnih simbola u njenim delima, kao drugost ili doppelgänger glavne junakinje romana, koja mora da se pomiri sa njom kako bi povratila ono što je izgubljeno: vezu sa Majkom Prirodom, najbitnijim delom karakterističnog ’kanadskog potpisa’.