Mitovi o Sibili i Dafne u poeziji Marine Cvetajeve i Silvije Plat (Philologia, 2021)
U radu se analizira ciklus pesama Sibila Marine Cvetajeve i tzv. ciklus o pčelama koji čini pet pesama iz zbirke Arijel Silvije Plat u kontekstu mitova o Dafne i Sibili. Prvim dvema pesmama iz oba ciklusa posvećena je posebna pažnja u cilju rasvetljavanja bliskosti poetičkih traganja američke i ruske pesnikinje. Figure Dafne i Sibile na specifičan način su slivene u jednulirsku junakinju čiji je proces inicijacije u pesničko stvaranje opisan kroz resemantizovanje mitskog narativa.
Keywords: myth; Daphne; Sibyl; Sylvia Plath; Marina Tsvetaeva; initiation; poetry