(untitled) (Philologia, 2021)
Na osnovu kriterijuma primarne tekstualne funkcionalnosti (budući da je najveći broj publicističkih tekstualnih vrsta polifunkcionalan), u radu se nudi model klasiﬁkacije tekstualnih vrsta koje se sreću u dnevnojštampi i periodici na nema kom jeziku. On obuhvata sedam osnovnih grupa tekstova: informativne, interpretativne, komentatorske, kritičke, instruktivne, direktivno-apelativne i zabavne tekstove. Unutar svake od ovih grupa moguća je dalja supklasiﬁkacija na osnovu većeg broja različitih kriterijuma: stepena informativnosti, du`ine i opsežnosti, polo`žaja, izvora, autorstva itd.